sibuk, sabar dan sakit


Salam semua..sudah agak sebulan juga ana tak update blog. Kali ini terpanggil pula.Tapi mungkin sedikit sahaja penulisan kali ini. Syukur tak terkata kepada Allah swt pencipta alam ini, selawat dan salam buat kekasih hati Rasulullah saw.

Minggu ini dan minggu lepas sibuk sangat, rasa tak menang tangan nak buat semua kerja tapi alhamdulillah beres juga. Dalam sibuk-sibuk tu, ana dapat belajar banyak perkara dalam sabar. Seperti kata sahabat-sahabat ana, ana ni kurang sabar sikit. cepat marah kata mereka. Ya, benar. Ana akui itu sebagai kelemahan, manusia ini tidak sempurna. Ana juga dah cuba bersabar dengan setiap dugaan dan alhamdulillah hikmahnya manis. Manis sangat sehingga boleh menitiskan air mata gembira. Kata Saidina Ali karamallahu wajhah, sifat marah itu adalah musuh utama akal. Bila marah akal jadi hilang pertimbangan. Tapi sabar menambahkan iman dan menenangkan jiwa.

Ujian bertimpa datang, sabar. Itu tips ustazah ana yang baik hati. Semester lepas ana diuji dengan amanah, sahabat, dan macam-macam lagi. Bila Allah swt uji maksudnya Dia sayang dang setiap ujian yang dapat dilolosi akan dapat meningkatkan darjat di sisiNya. Itu kata-kata pemujuk jiwa yang senang dilafaz dan tenang di dengar. Dalam berjemaah, ana belajar tarbiyah, wala', thiqah dan ithar. Paling terkesan adalah ithar. Ana paling tak gemar orang yang selfish.Lagi-lagi dalam menuntut ilmu dan bersahabat. Tapi semuanya perlu sabar....

Baru-baru ini juga sakit bertandang. Allah swt nak bagi kafarah dosa ni. Alhamdulillah. Saja tak mahu peduli sebab banyak perkara nak settle. Final tinggal lagi sebulan. Doakan ana!


Wallahu'alam.

No comments:

Post a Comment