BATRISYAH BERSEDIH 1


Lama diri muslimah berdarah kacukan cina-arab ini sugul. Aku yang duduk di sebelahnya turut berdiam. Kelas sirah nabawiyyah telah lama berakhir tetapi aku pasti jiwanya masih terlekat di situ. Ingin sahaja aku bertanya kenapa tapi hatiku menyekat keinginan itu. Aduhh..kalau macam ni hari-hari boleh bisu aku !
"batrisyah...tolonglah cakap.." bisik aku dalam hati.

Seminit kemudian sahabatku itu bersuara,
"nur...ana ingin bertemu rasulullah....ana nak berhalaqah bersama baginda,para sahabat dan pejuang Islam..." Tiba-tiba sahaja air matanya mangalir. Aku jadi terkedu.

"batrisyah..kita semua rindukan baginda dan ana sentiasa menginginkan rasulullah bertandang dalam mimpi ana. Tapi ana rasa tidak layak memiliki keistimewaan sebegitu. Ana di selaputi dosa..solat pun tak khusyu', puasa pula hanya menahan lapar dan dahaga sahaja sedangkan yang lain berterabur.." aku mententeramkan perasaaan sahabtku ini.

"ana tahu nur...tapi setiap hari ana bermimpikan makam rasulullah. Ana rasa sebak, rasulullah tinggalkan kita dengan kesempurnaan Islam tapi apa yang berlaku hari ni ramai orang yang mahu mencacatkan Islam tapi umat Islam tak dapat berbuat apa-apa." batrisyah melebarkan bicaranya.

Perbualan kami terhenti tatkala ustazah Maryam masuk ke dewan kuliah. Semasa belajar tanpa ku sedari fikiran aku menerewang kepada peristiwa 6 tahun lalu. Setelah aku bersolat subuh hari itu, aku terasa mengantuk yang teramat sangat. Lalu, aku dengan mata yang berat merebahkan diri bersama telekung di atas katil. Walaupun tidak terbiasa untuk tidur selepas subuh tetapi hari itu aku tak dapat mengelaknya. Dalam tidurku, aku bermimpi terlihat ada seseorang sedang nazak dan dipangku seorang wanita. Aku cuba melihat lebih jelas siapa mereka itu tetapi gagal. Tapi air mata ku tak henti-henti mengalir kerana melihat manusia itu. Kemudian aku terjaga dari tidur dan mendapati telekungku habis basah dengan air mata, mataku bengkak..aku terpinga di pagi yang hening...

"nur...sila jawab soalan nombor 25.." aku tersentak tatkala mendengar arahan ustazah Maryam yang mengejut.
"aduhh..mesti ustazah perasan aku mengelamun. Lupa pula aku ustazah ni ada ilmu nak baca fikiran orang..." aku mengomel sendirian.

BERSAMBUNG........

P/S: GAMBAR KUCING 2 TAK DE KNA MGENA..ANA SUKA KUCING..=)

No comments:

Post a Comment