BERSIH 5, PALING BERSIH!

Bismillah Walhamdulillah Wallahuakbar!

Selawat dan salam buat Rasulullah saw, keluarga dan sahabat baginda. Buat para pejuang agama Allah, pejuang kebenaran, pejuang keadilan yang bertebaran di bumi ini, semoga kalian terus berjuang. 
19 hb November 2016, tarikh yang akan kekal diingati oleh seluruh rakyat Malaysia yang cintakan keadilan dan membuktikan rakyat tidak pernah berdiam diri menentang kezaliman. Bagiku, tarikh itu sangat signifikan dengan kejadian dan kes-kes korupsi yang terbukti benar dalam negara yang kita cintai ,Malaysia. Dan aku lihat, BERSIH 5 kali ini merupakan suatu signal rakyat kepada pemimpin zalim dan para penyokongnya untuk bersedia ke muka pengadilan pada PRU akan datang! Malah, kali ini BERSIH 5 ibarat himpunan rakyat tanpa sebarang paksaan mana-mana parti politik, mereka datang bagi meraikan dan memberikan sokongan kepada para pejuang yang ingin menjatukan rejim.

Dalam pada itu, walaupun terdapat parti yang menghalang ahlinya menyertai himpunan ini (i'm not comfortable to say this), namun begitu terdapat masih ramai yang turun kerana terinspirasi dan bersama-sama mahu menunjukkan kuasa rakyat tanpa sempadan agama, bangsa, warna kulit dan parti politik. Yang paling mengharukan, golongan tua, orang-orang kampung dan orang asal, serta golongan OKU turut serta dalam himpunan ini walaupun diketahui adanya bahawa ancaman dan ugutan daripada group baju kaler merah (i dont understand them, heh). Betullah kata-kata seorang reformis:

"kerajaan yang zalim tidak akan tumbang kepada orang-orang politik, mereka akan jatuh kerana kuasa yang ada pada rakyat!"

Dan aku juga sudah dapat mengagak pastinya akan ada tangkapan dan soal siat-siat yang dibuat oleh pihak polis sebelum, semasa dan selepas perhimpunan BERSIH 5 ini. Hak berhimpun merupakan hak rakyat, apatah lagi apabila kerajaan yang memerintah merupakan kerajaan yang tidak telus dan zalim.                              Ayuh, teruskan perjuangan, kuatkan tekad! Doa kami bersama kalian semua.....

                                                         :: BebasRakyatBersih5 ::

21/11/2016 Isnin

No comments:

Post a Comment