sirah nabi saw , jiwai dan hayati!

selawat dan salam buat rasulullah saw kekasih hati, buat keluarga dan sahabat baginda. para pejuang agama Allah yang jiwanya kuat dan kental dengan mehnah dunia. selamat sejahtera ke atas kalian!

kadang kala dalam menuntut ilmu sambil menyeru orang lain untuk mengislah diri, banyak di kalangan pendakwah kurang mengambil berat tentang sirah nabawiyah yang mereka bawakan kepada para mad'u. Belailah mad'u dan pendengar kata-kata kita dengan sirah yang benar serta naikkan semangat mereka dalam manisnya beribadah dan bertaubat kerana Allah.

usahlah menyebarkan perkara-perkara yang tidak jelas dan tidak benar kepada sesiapa pum. para ilmuan, agamawan dan para mufti sewajibnya mengeluarkan hukum islam, ijtihad dan perkara yang haq kepada segenap lapisan masyarakat; samada orang awam dan pemerintah. JAdilah ulama' akhirat, bukan ulama' dunia, wahai sahabat-sahabat sekalian.

kembali kepada soal sirah tadi, apabila sirah nabi kita gali..ana pasti, pelbagai masalah daie dapat diselesaikan jika mengikut contoh dan tauladan yang diberikan oleh nabi saw dan para sahabat. masya Allah! urusan ukhwah, urusan pentadbiran, urusan ibadah dan urusan berkaitan uslub dakwah.ambillah pengajaran, ibroh dan contoh dari kekasih kita nabi saw, bukankah di akhirat nanti kita bercita-cita untuk berkumpul bersama baginda.

:: gali sirah nabi, insafi diri, moga Allah beri kita hidayahNya selalu ::

wallahu'alam.

jordan.7.06 minit malam,29 okt 2013.

No comments:

Post a Comment