perjuangan akhir di tapak ijazah

bismillah walhamdulillah wallahuakbar. selawat dan salam buat rasulullah saw, keluarga dan sahabat baginda.

Alhamdulillah, beberapa bulan yang lepas ana dan beberapa sahabat lain sudah pun bergelar mahasiswa tahun akhir malah lebih tepat lagi mahasiswa semester akhir di universiti.

menjadi sebahagian keluarga dalam tahun akhir sesebuah universiti luar negara apatah lagi mengambil jurusan agama bukanlah suatu hal yang mudah. banyak yang perlu dijalani    dengan sebaik mungkin. subjek semester ini berbaki 3 iaitu bahasa sepanyol, usl fiqh 3 an takhrij hadis wa ilmu rijal. ketiga-tiga subjek ini bukanlah mudah dan memerlukan usaha yang berlipat kali ganda untuk pecutan terakhir menaikkan pointer ke tahap yang dikehendaki setelah pointer jatuh merudum.

lebih menggusarkan lagi apabila memikirkan persoalan yang bakal ditanya oleh masyarakat kepada pelajar lepasan ijazah agama. al maklumlah sekarang di malaysia banyak juga soal agama yang kurang jelas.

yang pasti, perjuangan menuntut ilmu ana tidak akan berhenti hanya di ijazah. ingin mengorak langkah lebih jauh dan menuntut ilmu lebih mendalam ketika mengambil master pula. Goal sudah jelas, harap-harap bola yang ditendang akan masuk ke dalam gawang. amiin!

doakan ana dan sahabat-sahabat menjadi graduan pada bulan januari tahun hadapan ye. doakan kami dimudahkan urusan dan diberikan kefahaman dan kefaqihan dalam ilmu yang dipelajari.

:: robbi yassir wa la tu'assir ::

29 okt 2013. jordan. 7:27 malam.

No comments:

Post a Comment