19 november dalam sejarah

Salam 'alaik kepada semua...selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad saw, keluarga dan sahabat baginda. Buat para pejuang penyeri dunia yang sementara ini, semoga kalian terus berjuang dan berjuang. Hari ini bertarikh 19 november 2011. Ana melirik jam yang bertarikh tadi dan berfikir sejenak. Ada apa dengan 19 november? Sekian masa berlalu beberapa jam, baru ana teringat akan peristiwa yang berlaku pada hari ini. Ianya telah berlaku kira-kira 26 tahun yang lalu dan ana pun tak lahir lagi ketika itu. Walaupun ana tidak sempat melalui peristiwa itu tapi ia sangat mengesankan!

Mungkin kalian semua ada yang tertanya-tanya apakah peristiwa yang ana perkatakan. Tak kurang juga ada yang sudah dapat meneka apakah ia. Jadi, abaikan dahulu namanya........


Yang penting dari peristiwa ini adalah ibroh yang perlu kita ambil sebagai seorang yang bergelar muslim dan pejuang Islam.Ibroh yang pertama :sebagai seorang pejuang Islam, tidak seharusnya kita mudah terpengaruh dengan dakyah dan fitnah dari musuh-musuh Islam. Berdasarkan dalil ancaman dari Rasululluh saw dalam sabdanya yang bermaksud, "fitnah itu tidur, Allah melaknat siapa yang menggerakkannya/menegejutkannya".


Ibroh kedua :pejuang Islam perlu menyerahkan sepenuh penggantungan kepada Allah swt dan sentiasa bermohon agar diberi kemenangan dan mati sebagai syuhada'. Sesungguhnya Allah itu Maha Memberi lagi Maha Mengasihani. Allah swt juga sangat hampir dengan kita lebih dari urat leher kita sendiri. Firman Allah swt dalam surah al baqarah ayat 186 yang bermaksud: " Apabila hambaKu bertanya tentang aku, katakan (wahai Muahammad) bahawa Aku dekat dan Aku menyamaikan doa orang yang meminta kepadaKu".Ibroh ketiga :berhati-hati dengan strategi musuh-musuh Islam dan orang-orang munafiq serta fasik. Memetik kata-kata Saidina Ali kwj iaitu "kebenaran yang tidak berstrategi akan dikalahkan oleh kebatilan yang berstrategi."

Ibroh keempat :bersedia dari segi mental, fizikal, kewangan dan masa untuk meninggikan kalimah Allah. Islam itu tinggi dan tiada yang lebih tinggi darinya. Jadi setiap daie perlulah menghadapi setiap mehnah dengan penuh kesabaran dan keutuhan jiwa yang tinggi. Sesungguhnya Allah bersama dengan orang-orang yang sabar.


Para sahabat yang dimuliakan,peristiwa yang ana maksudkan beserta ibroh yang dibawakan adalah berkenaan peristiwa memali 19 november 1985. Peristiwa yang akan terpahat dalam ingatan ini buat selamanya,insya Allah. Peristiwa yang merakamkan syahidnya seorang ulama', pejuang Islam dan daie di bumi Malaysia yang tercinta. Alfatihah buat manusia-manusia pilihan Allah yang telah gugur syahid ini. Walaupun diri ini jauh di bumi anbiya' tetapi itu bukan alasannya untuk tidak mengenang peristiwa luka umat Islam ini.wallahu'alam. semoga Allah mengampuni setiap dari kita.

No comments:

Post a Comment