musafir cinta


Setelah sekian lama melelahkan diri di jalan ini, aku tak mendapat apa-apa. Yang pastinya aku langsung tak tahu kenapa aku di atas jalan ini. Atas alasan apa aku di sini. Lantas aku beralih jalan, entah masuk ke simpang mana tapi yang ku tahu ada cahaya di hadapan. Dengan seikhlas hati dan penuh keinsafan di hati aku menempuh jalan itu. Di sana aku lihat ada yang menghulurkan tangan bersih mereka supaya tangan kotorku ini menggapai. Aku serba salah dibuatnya kerana tidak mahu kekotoranku terpalit pada mereka. Seperti tahu apa yang ada dalam hatiku mereka lantas memegang tanganku tanpa rasa jijik.


Bermulalah kembara musafirku ini menuju cinta yang abadi. CINTA ALLAH. Hati ini yang sekian lama menjadi hamba dunia bertukar menjadi kosong. Lantas diisi dengan kalam-kalam cinta ketuhanan, zikir-zikir mengagungkanMu.Selama ini aku sudah jenuh sakit, selalu nazak, sentiasa lemah dan lemas .Biarkanlah kali ini aku bebas menghirup udara kebebasan untuk memikirkan kekasih hatiku, Allahhu rabbi. Biarkan aku merindu habibi qalbiku Rasulullah saw. Biarkan,biarkan.

Aku terasa damai yang hakiki menjengah lubuk hati yang kian penuh dengan warna-warna solehah. Aku ingin mencari diri sendiri, mencari masa yang telah disia-siakan, mencari baki hidupku untuk diisi dengan mentaatiMu. Rasa bagai baru semalam hati ini berdosa padaMu. Oh!ampuni aku yang lemah ini.! Di bumi Mekah dan Madinah ini aku menyembahkan diri, merasakan diri ini kerdil tanpa diriMu menuntunku, dan menghidupkan cintaMu dan semangat mati syahid yang sudah lama aku tinggalkan..

Aku pencinta syahid dahulu.Sangat cinta sehingga aku terasa setiap saat aku amat dekat dengan kematian. Tiada yang ku rindui melainkan pertemuan dengan Rabbul 'Izzati. Aku juga rindukan kunjungan Rasulullah saw dalam mimpiku.Bila kita akan bertemu ya habiballah? Mereka yang memegang tanganku dulu di jalan ini sekarang ada di sisiku. Berkongsi cerita indah dalam Iman dan Islam.Sama-sama menitiskan air mata dan bersederhana dalam kehidupan. Aku mahu bermusafir lagi bagi mencariMu dan mungkin dalam permusafiran ini ku akan pulang ke ribaanNya. Aku berharap jasadku akan bersemadi di tanah suci Mekah atau Madinah dan itulah wasiat terakhirku...............amiin..

No comments:

Post a Comment